Blog

Gerilla Pazarlama Nedir?

Birsin Ulaş16.09.2024Birsin Ulaş

Gerilla Pazarlama Nedir?

Gerilla pazarlama; özellikle KOBİ niteliğindeki işletmelerin küçük, periyodik ve şaşırtıcı hamlelerle, rakiplerini demoralize etmesine dayanan, hızlı hareket kabiliyeti gerektiren ve yaratıcılık ile hayal gücünden yararlanan bir pazarlama tekniğidir. Jay Conrad Levinson’ın 1984’te ortaya koyduğu pazarlama yöntemi, özellikle büyük ve dişli rakiplerle mücadele etmeye çalışan firmaların, düşük bütçelerle, yaratıcı fikirleri ortaya koyarak, marka bilinirliğini artırmalarını ve marjinal şekillerde akıllarda kalmayı sağlayan bir pazarlama yöntemidir.

Gerilla pazarlama, konsept olarak geleneksel pazarlama ile çok benzer ama bütçe ve etki oranı bakımından geleneksel pazarlamadan ayrılır. Gerilla pazarlama, bilindik yöntemlerin dışında daha çarpıcı fikirlerle hedef kitleyi şaşırtan ve onda daha fazla ilgi ve merak uyandıran fikirler ile geleneksel pazarlamanın imkanlarını kullanır. Gerilla pazarlama reklamı gören bir kişi, bu reklamı anlamak için temel düzeyde de olsa bir mantık yürütmesi gerekir. Bu yüzden de kişi kendince bir efor sarf ettiği için ,kendisine tanıtılan ürün ve hizmet aklında daha çok yer eder. Ek olarak, bütçe olarak da geleneksel pazarlamadan daha ucuza mal olabilir çünkü yarattığı etki sayesinde insanlar çevrelerine bahsederek reklamın ağızdan ağıza yayılmasına büyük katkı sağlar.

Gerillalarda bulunan yaratıcılık ve girişimcilik ruhu en çok işletmenin reklam faaliyetleri esnasında ortaya çıkmaktadır. Gerilla pazarlamacısı işletmesinin reklamını yaparken kullandığı mecra, araç ve sloganlar ile ürünlerin reklamlarından önemli derecede farklılaşır ve yaptığı reklamlar ile ürün veya hizmetlerini insanların zihninde farklı bir yerde konumlandırır. Reklam mesajının tüketicinin zihninde konumlandırılması esnasında yaratılan bu farklılık, reklam mesajını iletmenin ötesinde o mesajın orda kalmasını da sağlamış olur. Bu durum da işletmenin reklam etkinliğinin artmasında önemli bir rol oynar ve geleneksel reklam türünden farklılaştığını gösterir.

Birsin Ulaş

Ağustos,2024

  • Paylaş:
ads