Global Better Ads Standartları Nedir?
2019 yılında birçok Adsense müşterisinin arayüzüne şu bildirim düştü ve Google Global Better Ads standartlarına uymayan yayıncıların reklamlarının Chrome tarayıcısından filtrelenebileceği konusunda yayıncılarını uyardı. Better Ads standartları nedir? Adsense reklamları veren kullanıcıların yapması gerekenler, yasaklı reklamlar vb. konuların tamamını yayımlanmasından 5 sene sonra kısaca yayıncılarımıza tekrar hatırlatalım.
Google, Chrome’un reklam engelleyicisinin 9 Temmuz 2019’dan itibaren dünya genelinde genişletileceğini açıkladı ve bu durum belirli bir Chrome sürümüne bağlı değil. Ayrıca Google’ın tarayıcısının reklam engelleyici sunucu tarafının kapsamının genişletileceği anlamına geliyor.
2018’de Google, endüstrinin tüketiciler için reklamları nasıl kullanıcı dostu haline getireceğine dair özel kurallar oluşturan bir grup olan Better Ads (Daha İyi Reklamlar) Koalisyonu’na dahil oldu. Chrome, Şubat 2019’da, koalisyon tarafından tanımlandığı haliyle, standartlara uyumlu olmayan reklamlar gösteren web sitelerinde (Google’ın sahip olduğu veya hizmet verdiği reklamlar dahil olacak şekilde) reklamları engellemeye başladı. Bir Chrome kullanıcısı bir sayfaya gittiğinde, tarayıcının reklam filtresi o sayfanın Better Ads standartlarına uyan bir siteye ait olup olmadığını kontrol ediyor. Bu durumda sayfadaki ağ istekleri, bilinen reklamlarla ilişkili URL kalıplarının bir listesine göre kontrol ediliyor ve bu gibi reklamların sayfada görünmesini engelliyor.
Better Ads komisyonu ayrıca, tüm ülkeleri kapsayacak şekilde Kuzey Amerika ve Avrupa dışında genişlettiğini de duyurduğundan, Google da aynı şeyi yaptı. Chrome, ilk altı ay içinde art arda bu gibi reklam yerleşimlerine yer veren sitelerdeki tüm reklamları göstermeyi durdurdu.
Şimdiye kadar açıklanmış olan standart dışı reklam yerleşimleri şu şekildedir.
Masaüstünde, komisyonun yasakladığı dört tür reklam vardır:
1. Pop-up reklamlar
2. Sesli başlayan video reklamlar
3. Geri sayımlı ilk reklamlar (prestitial)
4. Büyük yapışkan reklamlar
Mobil cihazlarda, ise sekiz tür yasaklı reklam vardır:
1. Pop-up reklamlar
2. Prestijli reklamlar
3. Ekran alanında yüzde 30’dan daha yüksek reklam yoğunluğu
4. Yanıp sönen animasyonlu reklamlar
5. Sesli başlayan video reklamlar
6. Geri sayımlı ilk reklamlar (prestitial)
7. Tam ekran kaplayan carousel reklamları
8. Büyük sticky reklamlar
Google, Chrome’un ABD, Kanada ve Avrupa’daki reklam engelleyici için erken sonuçlarını da paylaşmıştı. Daha önce bu standartlara uyumlu olmayan tüm yayıncıların toplamda üçte ikisi uyumlu hale gelmiş durumdaydı ve Google’ın incelediği milyonlarca sitenin yüzde 1’inden azı reklamlarını filtrelemişti.
Eğer yayıncılarımızdan biriyseniz, sitenizde düzeltilmesi veya kaldırılması gereken bir reklam alanı var mı diye test etmek için Google Search Console’un Kötüye Kullanım Deneyimi raporundan faydalanabilirsiniz.
https://support.google.com/webtools/answer/7539006?hl=TR
Herhangi bir sorun bulunması durumunda, Chrome’un sitenizdeki reklamları engellemeye başlamasından önce bu durumu düzeltmek için 30 gününüz olacaktır.