Programatik Reklam Platformları (DSP) ve Google Ads Arasındaki Farklar
Talep tarafı platformlarının çoğu Google’ın reklamcılık platformu GoogleAds‘e benzemektedir. Ancak DSP’ler, satıcıdan bağımsız bir gerçek zamanlıteklif (real time bidding) sunarken; Google Ads, reklam kampanyalarınızıyalnızca kendi ağında yürütmenize izin verir.
Kısacası, Google Ads temel olarak arama, anahtar kelime ve metinreklamcılığı üzerine kurulmuştur. Google’ın DoubleClick’i satın alması veGoogle görüntülü reklam ağını genişletmesinden sonra görüntülü reklamcılıkkullanıma sunulmuş ve öte yandan, programatik reklam platformu (DSP’ler)ağırlıklı olarak görüntülü reklamcılık kullanmayı yaygınlaştırmayaçalışırken başka türden reklamları da burada yayınlamaya devamedebilmektedir.
DSP Nedir ve Google Ads’den Farkı Nedir?
Talep tarafı platformu (DSP), dijital reklam envanteri alıcılarınınhesaplarını birden çok reklam alışverişinde yönetmelerine olanak tanıyanbir teknoloji sistemidir. Dolayısıyla bu sistem, çeşitli trafikkaynaklarını, alıcıları ve satıcıları tek bir ara yüzde bir araya getirenbir platform olarak tanımlanabilir. Ancak bu platform, alıcıların çeşitlitrafik kaynaklarından trafik satın almasını sağladığı için talep odaklıdır.
DSP’ler, aynı zamanda kampanya yönetim araçları oldukları için Google Ads’ebu yönü ile benzer. Ancak trafik kaynakları ve kampanya türlerindefarklılıklar olabilir. The Adx, Bitswitch vb. gibi kaynaklardan trafiksatın almak için bir DSP kullanılabilmektedir. Ayrıca DSP’lerde Google’ınenvanterini de ayrıca satın alabilirsiniz. Google Ads ise yalnızca Googleenvanterini kullanmanıza izin verir.
Google, 2000’lerin ortalarında Google AdWords’ü (Google Ads) tanıtmıştır.Daha sonra, afiş veya görüntülü reklamcılık da içinde kullanılabilir halegelmesi sonrası reklamlar; konuma, güne ve saate, demografik vb.özelliklere göre sunulabilmektedir. Günümüzde Google Ads üzerinden ücretliarama ve banner reklamı gibi ürünlerin reklamını yapmak ve pazara hizmetgetirmek için hızlı ve açık bir çözümdür.
Teknolojik gelişmelerle birlikte, programatik reklam şirketleri talepodaklı platformlar geliştirmiştir. Bununla birlikte, reklamverenlerkurumlar, şirketler ve hatta bireyler dahil çok özel hedeflemeseçeneklerine dayalı hedefleme yeteneği kazanarak çalışma alanı daha dagenişlemiş durumdadır.
Programatik reklamcılık platformları (DSP’ler), IP ve çerez veri tabanlarıgibi mevcut verileri kullanan belirli cihazlara ve kişilere ürün vehizmetleri pazarlama aracı olarak tanımlanabilir. Burada tarama geçmişi,çerezler, indirilen içerikler, gönderilen formlar vb. içerebilecek bironline footprint’lerden faydalanılmaktadır.
Üçüncü taraf veri sağlayıcıları izin verilen verileri toplayabilir ve bunuDMP’ler aracılığıyla DSP ağlarına sunabilmektedir.