Dijital pazarlamanın büyük önem kazandığı ve internet reklamcılığına harcanan bütçenin her sene katlanarak arttığı günümüzde, bir markanın pazarlama departmanında ya da dijital reklam ile ilgili bir alanda çalışıp programatik satın almayı duymayan kalmamıştır diye düşünüyoruz. Bu yüzden bugünkü yazımızın konusu programatiğin ne olduğundan çok, programatikte hedefleme seçeneklerinin kısa bir özeti olacak.
Programatik satın alma, geleneksel satın almanın tersine belli sitelerin belli reklam alanlarını, belli bir gösterim alana kadar kapatmayı amaçlamaz, hedefi daha çok DMP ve DSP sistemlerinin gücünü kullanarak doğru hedef kitleyi, site farkı gözetmeksizin yakalamak ve daha iyi bir dönüşüm elde edebilmektir. Bu yüzden de programatik satın almada toplu gösterim satın alınmaz, tekil bazlı ilerlenir, her bir kullanıcı için açık arttırmaya girilir. Peki, doğru kullanıcıya ulaşmak için var olan hedefleme seçenekleri neler? İşte bu yazıda bu ana 6 hedefleme seçeneğinden bahsedeceğiz.
1. Demografik Hedefleme
Demografik hedeflemede kampanyanın hitap ettiği kitle belirlenir ve hedef kitleye uygun yaş, cinsiyet, meslek, eğitim, medeni durum gibi bilgiler kullanılarak hedefleme yapılır. Kullanıcıların internet kullanım alışkanlarına ve arama motoru profillerine bağlı olarak elde edilen veriler doğrultusunda hedeflediğiniz kitleye en doğru şekilde ulaşmanız sağlanır.
2. Davranışsal Hedefleme
İnternette kullanıcıların hareketleri cookie’ler sayesinde izlenir ve bıraktığı ayak izleri değerlendirildikten sonra bu kullanıcıya davranışlarına en uygun olan reklamlar gösterilmeye çalışılır. Bir internet sitesinde harcanılan zaman, birbirine benzer ürünlerin incelenmesi, bu ürünlerle ilgili gezilen sayfa sayısı, tıklanılan bannerlar, belli bir zaman aralığında aynı ürün veya hizmet ile ilgili yapılan aramalar, reklamverenler ve reklamcılar için oldukça önemli bir veridir ve bu bilgiler kullanılarak yapılan bir reklam hedeflemesi davranışsal hedeflemeye örnek olarak gösterilebilir.
3. Yeniden Hedefleme
Yeniden hedefleme yani retargeting/remarketing, reklamverenin sitesini herhangi bir şekilde ziyaret etmiş kullanıcıları display veya video reklam alanlarında, reklamverenin izniyle, dinamik veya statik bannerlar yardımıyla, kullanıcıyı websitesini tekrar ziyaret etmeye, üye olmaya, form doldurmaya veya ürünü satın almaya teşvik etmek için yapılan reklam modelidir. Belli bir ürüne bakmış, belli bir kategoride dolaşmış, ürünü sepete atmış ama satın almamış, ürün satın almış ama bir daha siteyi ziyaret etmemiş kullanıcılar gerçekleştirilmesi istenen davranışa göre ayrıştırılarak ayrı bannerlar ile hedeflenebilir. Bu reklam modelinde gerçekleşen CTR’lar ve conversion oranları kullanıcı zaten ürüne veya hizmete ilgisini belirttiği için genellikle diğer reklam modellerine göre daha yüksek olur. Yeniden hedefleme teknolojisi ve dinamik remarketing ile statik remarketing arasındaki farka gelecek yazılarımızda değineceğiz.
4. Coğrafi Konum Hedeflemesi
Coğrafi konum hedeflemesi ya da diğer adıyla geotargeting reklamlarınızın seçtiğiniz coğrafi konumlarda gösterilmesini sağlar. Bu anlamda çoğu programatik platform size belli bir ülkeyi, şehri, posta kodunu, mahalleyi veya bir koordinatın belirlenen yarıçapı kadar bir bölgeyi hedeflemenize olanak verir. Coğrafi konum hedefleme, reklam kampanyanızı potansiyel müşterilere erişeceğiniz yerlere odaklamanıza ve reklamlarınızın başka yerlerde gösterilmesini engellemenize olanak sağlar. Bu da, sonuç olarak ROI’ınızın artmasına katkıda bulunur.
5. Çapraz Cihaz Hedeflemesi
Artık neredeyse herkesin iş bilgisayarı, kişisel bilgisayarı, akıllı telefonu ve belki bir de tableti var. Örneğin bir müzik seti satın almak istiyorum ve sabah kahvemi içerken akıllı telefonum aracılığıyla arama motorunda araştırma yapıp, ilgili siteleri ziyaret ediyorum. Daha sonra akşam eve döndüğümde kişisel bilgisayarım ile webde geziyorum. Eğer bu iki cihazın da benim olduğu belirlenebilirse, bilgisayarımı açtığımda müzik seti satan firmalar bana, ürünü satın almaya teşvik etmek için veya hatırlatmak için reklam aracılığıyla ulaşabilecektir. Bu hedefleme türünde birden fazla yöntem izlenmektedir. Çapraz cihaz hedeflemesinin (cross-device targeting) nasıl çalıştığı ve methodlarının neler olduğu hakkında ilerde bahsedeceğiz.
6. Kategori Hedeflemesi
Belli ürün veya hizmetler, belli konularla ilgilenen bir hedef kitleye yönelik olabilir. Kategori hedefleme, reklamlarınızın sadece belirlediğiniz kategorilerde olan sayfalarda reklamınızın yayına çıkmasını sağlar. Örneğin amacınız yeni çıkan araba modelini tanıtmaksa ve bütçeniz kısıtlıysa otomotiv kategorisini seçerek ilerleyebilirsiniz. Böylelikle araba bakan kitleye yoğunlaşarak, harcanan bütçeyi minimize edebilirsiniz.
Bu yazımızda size programatik reklam kampanyalarında kullanabileceğiniz hedefleme seçeneklerinden kısaca bahsettik. Bu hedefleme seçenekleri ayrı ayrı kullanılabileceği gibi, birkaçı ya da hepsi birlikte de kullanılabilir. Bu noktada önemli olan kampanyanın amacı ve ulaşmak istenen hedef kitle olacaktır. Hiçbir hedefleme yapmaksızın bütün dünyaya yayın yapmak boşa para ve zaman kaybından başka bir şey olmayacaktır.